He dedicat a les arts plàstiques bastants anys de la meva vida, pràcticament de manera exclusiva, entre 1975 i 1992. Crític, des de sempre, amb el funcionament del mercat de l'art (per la magnificació del seu valor de canvi i per l'especulació econòmica per damunt dels valors d'ús i de gaudi), he mostrat la meva obra només al propi taller o bé en sales culturals públiques, i he sigut promotor i membre fundador de diversos grups de producció i divulgació artística: “Textura”, "Taller de Millars" o "Memé Detràs".

Pedagog de formació i motivat per la interculturalitat creixent al nostre país a causa de les noves migracions, a partir dels anys 90 vaig deixar de banda els pinzells per dedicar-me de ple a l’educació social. A partir del 2009 i fins el 2016 vaig reprendre l'activitat artística amb un nou projecte: l'Associació Cultural POPULART

En aquest bloc trobareu, entre altres coses, imatges del meu treball d'expressió plàstica, i enllaços a textos meus sobre educació intercultural. El meu treball més recent a partir d'imatges fotogràfiques el podeu veure a www.6qsite.com

Tzvetan Todorov i Goya


Quina agradable sorpresa! Tzvetan Todorov, el brillant filòsof i escriptor francès, d'origen búlgar, premi Príncipe de Asturias en Ciencias Sociales de l'any 2008, que tantes reflexions interessants ens ha deixat a través dels seus textos sobre la diversitat humana, les migracions, el "xoc de civilitzacions" i el mestissatge cultural o els reptes humanistes de la globalització, acaba de publicar a Galaxia Gutenberg un llibre sobre un pintor: Goya. A la sombra de las luces.



Segons diu la crítica, es tracta d'un estudi més centrat en el paper de Goya com a intel·lectual i pensador rellevant en la societat del seu temps, que estrictament sobre la seva obra, la qual cosa fa encara més interessant aquest llibre.
Us deixo aquí dos links que remeten a interessants entrevistes que se li van fer l'any 2010. La primera, de Sergi Doria a la revista Barcelona Metròpolis, sobre els murs i les exclusions en temps de globalització. La segona, de Javier López a la revista Hoyesarte, porta un títol molt suggerent "Sin arte estaríamos perdidos". Una entrevista que acaba amb aquesta contundent afirmació: 


La frase de Dostoyesvski "la bellesa salvarà el món" mai ha resultat tan actual. Perquè quan tantes coses van malament al nostre al voltant és quan cal parlar de la bellesa del planeta i del ser humà que l'habita. Bellesa no implica passar-se la vida contemplant les postes de sol o els clars de lluna, ni tampoc esforçar-se en enriquir-la amb elements decoratius adquirits en un comerç. Es refereix més aviat a la temptativa d'ordenar-la d'una manera que la consciència individual jutgi harmoniosa, de manera que els seus diferents ingredients –vida social, professional, íntima, material– constitueixin un tot intel·ligible. L'art, en qualsevol de les seves expressions i en el sentit que implica creació, contribueix de forma clara a aconseguir aquesta harmonia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CERCA (al bloc, al web, als enllaços...)