He dedicat a les arts plàstiques bastants anys de la meva vida, pràcticament de manera exclusiva, entre 1975 i 1992. Crític, des de sempre, amb el funcionament del mercat de l'art (per la magnificació del seu valor de canvi i per l'especulació econòmica per damunt dels valors d'ús i de gaudi), he mostrat la meva obra només al propi taller o bé en sales culturals públiques, i he sigut promotor i membre fundador de diversos grups de producció i divulgació artística: “Textura”, "Taller de Millars" o "Memé Detràs".

Pedagog de formació i motivat per la interculturalitat creixent al nostre país a causa de les noves migracions, a partir dels anys 90 vaig deixar de banda els pinzells per dedicar-me de ple a l’educació social. A partir del 2009 i fins el 2016 vaig reprendre l'activitat artística amb un nou projecte: l'Associació Cultural POPULART

En aquest bloc trobareu, entre altres coses, imatges del meu treball d'expressió plàstica, i enllaços a textos meus sobre educació intercultural. El meu treball més recent a partir d'imatges fotogràfiques el podeu veure a www.6qsite.com

NO AMB DINERS PUBLICS


Dora García va presentar ahir al Cercle de Belles Arts de Madrid el seu projecte per a la pròxima Bienal de Venècia, que tindrà lloc del 4 de juny al 27 de novembre d'aquest any, una 'macroacción' anomenada "L'Inadeguato, Lo Inadecuado, The Inadequate" que, segons la pròpia artista, és l'obra més ambiciosa i més cara que ha fet mai. 

Ens podem fer una idea de què anirà la cosa a través de les paraules de l'artista. Cito textualment a partir del que ha aparegut a la premsa: 


"Lo Inadecuado quiere sustituir la idea de exposición por la de ocupación, la idea de muestra de artista por la de un teatro de exposiciones, la idea de pabellón nacional por pabellón que se sabe en un país y una historia determinada. Tengo muchas dudas de lo que significa representar a un país en una bienal".
"Lo Inadecuado es una reacción visceral. Se trata de romper las expectativas, no hacer lo que se espera de uno y provocar un desgarro en la leve tela de la realidad inmediata"
"Mi obra no necesita público para existir. Es bienvenido, es de agradecer, pero no es necesario. La performance ocurrirá con público o sin él. No se trata tanto de entender como de convivir con la obra"
"La función del arte no es cambiar el mundo. En realidad el arte no tiene ninguna función"
"Aquí la única subvencionada soy yo, que soy una grouppie de lo marginal. Es cierto que hay una paradoja, pero creo que está integrada en la idea de lo inadecuado".

O de les paraules de la comissaria de l'exposició:
 "Lo Inadecuado hace referencia al sentimiento de inadecuación que sintió la artista en relación a su papel en el complejo ambiente de la Bienal y el Pabellón español en los que había sido invitada a participar. Lo Inadecuado responde a la necesidad de no cumplir las expectativas, de no ser lo que se espera de uno"
"Si para la artista el concepto de inadecuación se extiende más allá del terreno artístico y entra en el campo del tabú social, Lo Inadecuado persigue una comprensión de la marginalidad como una aproximación conceptual a la creatividad, no solo con ramificaciones sociales sino también políticas y económicas. Aquí la marginalidad se considera como una posición política dentro de la práctica artística, y la inadecuación como la necesidad de permanecer distante de lo dominante en el discurso cultural".
També a tavés de les notícies de la premsa, sabem que l'obra disposa d'un pressupost màxim de 800.000 euros (!!!) i ha estat organitzada per la Secretaria de Estado de Cooperación Internacional del Ministerio de Asuntos Exteriores y Cooperación, a través de la Dirección de Relaciones Culturales y Científicas de la AECID, amb la col·laboració d'Acción Cultural Española, AC/E (entitat resultant de la suma de la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales, SECC, la Sociedad Estatal para la Acción Cultural Exterior, SEACEX i la Sociedad Estatal para Exposiciones Internacionales, SEEI)


Pressupost: 800.000 euros dels fons públics! Secretaria de Estado de Cooperación Internacional del Ministerio de Asuntos Exteriores y Cooperación! Però en quin país vivim? Ho he llegit i no m'ho podia creure... I amb la que està caient! I amb tanta gent (també artistes de prestigi) que ho estan passant malament! Fins quan tanta ximpleria i tant esnobisme, pagat amb fons públics? Qui prodest?


No és el moment de discutir sobre la qualitat d'aquestes accions d'un pretès art conceptual. Si no es vol reconéixer que el rei va despullat, doncs molt bé: visca les performances, les actions, els live art, els happenings, els fluxus events, els body-arts i els sniggling. Però que visquin gràcies als seus calerons i no als diners públics per als quals hi ha, avui més que mai, altres prioritats. 


Trobareu més informació a: 
Si voleu "felicitar" per aquesta brillant iniciativa a la la Secretaria de Estado de Cooperación Internacional del Ministerio de Asuntos Exteriores y Cooperación, i més concretament a la AECID, accediu al Formulario de Atención al Ciudadano clicant AQUI

1 comentari:

  1. mis Felicitaciones por este blog de tanta calidad (ahora está de moda je je) veroooo, calidad y interpelación. como desde vos siempre se espera! abrazo desde 'al lao', Coimbra, Maria de Fátima Toscano (firma ahora tan solo maria toscano) je je :-))))

    ResponElimina

CERCA (al bloc, al web, als enllaços...)